Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Budapest, 2001

Generáltervező: MATESZ Építész Kft.
Építész tervező: Hegedűs Péter Ybl-díjas építész – MATESZ
Építész munkatársak: Felcsuti László Ybl-díjas építész, Vargacz Csaba – MATESZ
Belsőépítészet: Hefkó Mihály Ybl-díjas építész – MI Bt., Jakab Csaba – HétFő Bt.
Vezető restaurátor: Nagy Gábor – Silvert Rt.
Pro Architectura-díj

A különböző korú és stílusú épületeket úgy fűztük egybe, hogy izgalmas átlátásokkal érvényesüljön az épületegyüttes sajátos többszólamúsága. Ez a nyitottság segít az eligazodásban és fokozza az együtt látszó korok építészeti hatását. A három épület találkozásánál a régi szerkezeti falak közé becsúsztatott új lépcsőház felfűzi az eltérő szinteket, és áttört hengerpalástján át filmszerű élményként tárul fel a könyvtár belső élete. A terekben mozgó embereknek intellektuális élményt nyújthat az épület sugározta gondolat megértése vagy legalábbis megérzése.
Mindezt az egymás mellett, egyidejűleg jelen lévő, különböző korokból származó anyagok jelenléte erősíti: a mai, világos klinkertégla burkolat, a trieszti kő, a 130 éves, újból felhasznált öntöttvas korlátpálcák és faragott kövek, a tölgyfa fogódzók.
Az új könyvtár középpontja a palota egykori belső udvarának üvegtetős lefedésével és a keresztszárny pilléresítésével született átrium. E központi aula építészeti korok találkahelye, előcsarnok, információs pont és kávézó egyszerre, fedett városi tér, melyből csalogató módon tárulnak fel a több szinten csatlakozó olvasóterek.
A nyolcszintes új épületrész mentesítette a palota tereit a kiszolgáló funkcióktól. Az egész épületegyüttesnél a terekre, térkapcsolatokra koncentrálva válogattuk meg az anyagokat, formákat, színeket, mobil és beépített berendezési tárgyakat, világítótesteket. Az együttes régi és új enteriőrjeinél nem követtünk mintákat, egyiket sem rendeltük a másik alá; az új belsők nemesen egyszerűek és a régi szárny gazdag ornamentikáját ellenpontozzák.

Fotó: Csikó Zoltán, Nathan Willock