Budapest Music Center

Budapest, 2013

Tervezők: Chehadé Abdel Rahim, Gőz Dorottya, Taraczky Dániel

A ferencvárosi Csarnok tér mögött 2013 márciusában nyitotta meg kapuit a Budapest Music Center. Az átalakított, több mint 100 éves épület az 1996 óta működő BMC új otthona.
A BMC széleskörű zenei tevékenysége miatt a ház funkciója is összetett és sokoldalú. A földszinten kétszintes, galériás étterem és jazzklub, illetve egy 340 férőhelyes koncertterem fogadja a zenére nyitott közönséget. A természetes megvilágítású koncertterem az egykori udvarban kapott helyet, a megőrzött eredeti falarchitektúra nemcsak látványában, hanem akusztikailag is egyedülállóvá tette a teret.
Az emeleten a BMC irodái, stúdióhelyiségek, zenei információs központ és könyvtár, valamint Eötvös Péter Nemzetközi Intézetének irodája kapott helyet. A tetőtérben kialakított vendégszobákban a könyvtárban szervezett zeneszerző kurzusok diákjait szállásolják el. A tetőtérben két egyedi rendezvénytér fogad konferenciákat és fogadásokat: a faburkolatos, tört alakú sarokterem és a koncertterem feletti tetőterasz 80 férőhelyes előtere.
Az épületben az egyes funkciók közötti kapcsolatok a végletekig átgondoltak, a sokoldalúság pedig sehol és semmilyen szinten nem zárja ki az egyidejűséget.
Az épületben használt anyagoknál a természetességre, tisztaságra, átláthatóságra törekedtünk. Színeiben a fekete, fehér, szürke és tölgy dominál, amelyet számos helyen kiegészít az egykori vegyes falazat meleg, barátságos, megtisztított felülete.
A lakóépületnek épült ház funkcióváltása a külsőben is megjelenik. Az eredeti homlokzatot tiszta arányai és egyszerűsége miatt megőriztük, ezt vonja jelen időbe a klasszikus hagyományokból kitörő, kortárs művészetet szimbolizáló töredezett fekete tömeg. A sarkon a burkolat maga is kinyílik, széthúzódik és utat nyit az épület belseje felé.

Fotó: Bujnovszky Tamás