„D” irodaépület és biokémiai laboratórium – Graphisoft Park

Budapest, 2005

 

Generáltervező: Ten Építész Műterem Bt.

Építészet, belsőépítészet, környezet: Horváth Zoltán Ybl-díjas építész

Munkatársak: Bara Ákos, Benson Marcell

 

A „D” irodaház és biokémiai laboratórium építészeti tervezésénél meghatározó volt a Duna közelsége és az épület speciális, összekötő kapocs helyzete a Graphisoft Park és a Gázgyár között. Nem folytatja a park korábbi, a Duna-parti sávban elhelyezkedő épületeinek szabadon formált beépítését, hanem beépítési struktúrája a gázgyári épületekhez alkalmazkodik.

A park hossztengelyébe tervezett toronyszerű laborépület így kijelöli, értelmezi a ligetes park hosszirányú elhelyezkedését, ugyanakkor meghatározza a végigmenő gyalogosút pozícióját, egyben le is zárva azt. Az L alakú „háttérépület” pedig továbblendíti az érkezőt a Duna-part felé. Az épület összképében megjelenik a középület, az ipari környezet és a könnyed, mediterrán jelleg is.

A „D” épület a Gázgyár századfordulós épületeihez hasonlóan tektonikus, eltér a park korábbi De Stijl formajegyeitől. Tervezésénél elsődleges volt, hogy nem formai idézetekkel vagy anyagkövetéssel akar alkalmazkodni, hanem a Gázgyár szellemiségét próbálja megérteni, és annak tiszteletben tartásával a jelenkor anyagi, technológiai lehetőségeivel megfelelni a megváltozott követelményeknek. Az aula vasbeton hengerében visszaköszön a gázgyári tornyok belső tereinek hangulata.

 

Fotó: Batár Zsolt