ÉRTÉKFELTÁRÁS – HAGYOMÁNYŐRZÉS – MEGÚJULÁS

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY, ZRÍNYI UTCA KÖZTERÜLETI MEGÚJÍTÁSI TERVE

A városközpontban a Zrínyi utca közterületi megújítását a Ginkgo szálloda magánberuházása hívta életre. A tipikus dél-alföldi mezőváros belvárosi utcája őrzi a múlt századi léptéket és városszerkezetet. Az arányos, szép homlokzatú épületek közül kiemelkedik az 1901-ben épült úri kaszinó szecessziós tömbje. A megújítás vezérelve tehát a látható és rejtőzködő értékek feltárása, bemutatása volt. Ezért kapott hangsúlyos szerepet a klinkertégla; a településen ennek hagyományai vannak – a rangos épületeken máig megjelenő módon.
A város ma is büszke művészetpártoló szemléletére. A szabadtérépítészeti terv ebben a szellemiségben a meglévő alkotások mellett helyet adott kortárs üvegplasztikáknak; Bojti András üvegszobrász művei szépen ízesülnek a hagyományokat felvállaló burkolat- és mikro-architektúrába.
A kortárs szemlélettel a mai igényeket kiszolgáló terv részletei nagy gondossággal kidolgozottak. A megújult utca, a magas környezeti minőség az itt élők számára élhető és kedvelt közösségi teret hozott létre.

Tájépítész vezető tervező: Andor Anikó – Land-A Táj- és Környezettervezési Műterem (munkatársak: P. Pásti Katalin, Leitner Enikő, Varga Eszter, Zsovák Ildikó)
Megvalósulás: 2010