Four Seasons Hotel Gresham-Palota

Budapest, 2004

Építész tervező: Formanyelv Építésziroda
Felelős építész tervező: Kruppa Gábor Ybl-díjas építész
Építész munkatársak: Case C. Creal, Máthé Katalin, Stacy McGhee, Mezei József, Adam H. Omansky, Soós Miklós, Weidlich Ágnes, Walton Imre
Belsőépítészet: Richmond International, London, Fiona Thompson
Műemléki felmérés: 2M Stúdió, Masznyik Csaba
Művészettörténész: Hild-Ybl Alapítvány, Bor Ferenc, Dávid Ferenc

A Gresham-palota szállodaként a hajdani állapothoz nagyon hasonló funkciókat kapott. Az épület tereinek arányain ezért alig kellett változtatni, sőt egyes lakosztályokban még a valamikori szobabeosztást is sikerült megtartani.
Az eredeti értékek megőrzése mellett azonban gondoskodni kellett arról is, hogy ne legyenek felesleges, kihasználatlan terek sem, azaz az épület minden felújított, restaurált eleme szerepet kapjon az új funkcióban is.
Az épületet a földszinten három részre osztó passzázs lett a szálloda előcsarnoka. A földszinti és félemeleti terek a korábbi rendeltetéshez hasonlatosan éttermi és kávéházi funkciókat kaptak. Részben a hátsó traktusban lévő üzletek helyén alakítottuk ki a szállodai igazgatási helyiségeket, vizesblokkokat, a gazdasági bejáratot és teherfelvonókat.
Az eredetileg minden lépcsőházból kétfelé nyíló lakások ebédlő és bejárati traktusát megosztva vezettük végig a folyosót, a szobák többsége így az utca felőli frontokra kerülhetett.
A technikai berendezések beépítésénél fontos szempont volt, hogy üzemeltetésük, karbantartásuk a vendégterekből észrevehetetlen módon történjen, a műemlékileg védett passzázsban és lépcsőházakon pedig ne kelljen ezek miatt semmit elbontani. Az épület belső díszítményei közül a pécsi Zsolnay-gyár által készített csempék pótlása bizonyult a legnehezebb feladatnak. A végleges, mintegy ötvenféle alapszínárnyalat beállításához ezernél is több próbaégetésre volt szükség.
További nehézséget jelentett, főként a tűzjelző és -oltó berendezések telepítésénél, hogy az épületnek egyszerre kellett megfelelni az észak-amerikai és a magyar szabványoknak (a műemléki követelmények betartása mellett).

Fotó: Hajdú József