GANZ – Millenáris park

Budapest, 2001

„B” és a „C” épület tervezése: Wéber Építésziroda
Vezető építész tervező: Wéber József
Építész tervező: Tóth Béla, Stein Zoltán

„D” épület tervezői
Vezető építész tervező: Benczúr László Ybl-díjas építész
Építész tervező: Schmidt Péter
Belsőépítészet: Heppes Miklós, Lente András, Szekér Ferenc

„E” épület
Építész vezető tervező: Benczúr László Ybl-díjas építész
Építész tervező: Budaházi Eszter

Fogadóépület
Építész vezető tervező: Takács Ákos
Építész tervezők: Müller Ferenc, Bánszky Szabolcs

Mélygarázs
Építész vezető tervező: Bozsó Annamária

Park tervezése
Tájépítészek: Lendvai Gábor, Muszbek Johanna, Tihanyi Dominika, Pozsár Péter, CÉH Alkotóközösség

A GANZ – Millenáris park a millenniumi évforduló alkalmából rendezett kulturális eseménysor helyszíneként jött létre, az egykori nagyhírű GANZ Villamossági Gyár barnamezős területén, egy nagyszabású kiállítás megrendezésére szolgáló épületegyüttes, egy színházi és tévérendezvények megtartására alkalmas stúdióépület, valamint egy többcélú, kisebb rendezvények befogadására alkalmas fogadóépület létrehozásával. A kivitelezést az érvényes rendezési terv által meghatározott módon, a meglévő épületek igénybevételével, azok átépítésével, bővítésével kellett megoldani.
Az épületek közötti területen egy olyan parkot alakítottunk ki, mely az épületekkel együtt szerves egységet teremtett a millenniumi eseménysorozathoz. A park alatt kétszintes mélygarázs is létesült. A „B” és „C”, valamint a „D” épületet Az álmok álmodói – Világraszóló magyarok című későbbi nagysikerű kiállítás tereként fogalmaztuk meg és építettük fel.
A tervezés során fontos szempont volt a három egységből álló együttes szerves összekapcsolása, együttesként való kezelése.
A kiállítási és ahhoz kapcsolódó kiszolgáló funkciók elhelyezésén felül fontos tervezési szempont volt, hogy a látogatóközönség az impozáns belső terekkel rendelkező épületekben közlekedve különleges térélménnyel gazdagodva távozzon a rendezvény megtekintése után. Ezért a térben való közlekedés változatos lehetőségére törekedtünk amellett, hogy a kiállítás számára egyedi és hatásos tereket hozzunk létre az épületeken belül.

Fotó: Häider Andrea