Geometria Irodaház

Budapest, 2013

 

Építészet: 3h építésziroda

Felelős tervező: Csillag Katalin, Gunther Zsolt Ybl-díjas építész

Projektvezető: Pataj Orsolya

Építész munkatársak: Fehér Zsombor, Kántor Lilla, Kertész Bence, Madarasi-Papp Rita, Szarka Tímea

 

Buda sűrűn beépített részén, a Dunához közel épült ez a kisméretű irodaház. A tömbbelsőhöz üres foghíjakkal kapcsolódó utcák, a váltakozó párkánymagasságok, továbbá a stilisztikailag heterogén utcakép az illeszkedés újragondolását tette szükségessé. A mi épületünk viszonyul is környezetéhez, meg nem is: tömege a szomszédos épület párkánymagasságát figyelmen kívül hagyja, viszont a tűzfal gerincvonalával egy magasságban van. A hasáb-szünet-hasáb kompozíciója az illeszkedés új formáját teremti meg, a létrehozott egység túlmutat a szomszédsági kapcsolatok trivialitásán, sokkal inkább a lüktető városi test ritmusára épít.

A ház látszólag szigorú képletet követ, mely segít a geometria következetes végiggondolásában. Az épület tömegét emeletmagasságú, sakktáblaszerűen ki- és beugró felületek teszik jellegzetessé. A külső síkra a hetvenes évek popos világát idéző, szitázott korongminta került, majd az ornamentika ott tér vissza, ahol egyáltalán nem számítunk rá: az üveg sima, kegyetlenségig sík felületén.

A szabályos külső egy geometrikusan szerkesztett, ám pulzáló belsőben folytatódik. Az épület belső világa egy felülről természetes fénnyel megvilágított, elnyújtott arányú, szintenként változó helyzetben lévő épületdobozokkal tagolt, belső átrium köré szerveződik.

A ház sikeresen egyensúlyozza a passzív és az aktív zöld elemeket. A belső kialakításánál az egyik legfontosabb vezérelv a fenntartható kényelem volt. Ennek egyik alappillére a természetes fény, mely a ház minden szegletébe eljut.

 

Fotó: Bujnovszky Tamás