KAPOSVÁR

Főépítészek:
L. Balogh Krisztina 2011–
ifj. Horváth János 2007–2011
Fábián Éva 2000–2007
Virányi István 1981–2000

A XIX. sz. utolsó negyedében a vasút megépítése ugrásszerű fejlődést indított el Kaposváron ‒ az addig falusias település lassan városias külsőt öltött. A történelmi városmagban épült házak szép, harmonikus utcaképet, épületegyütteseket alkottak. Építészeti stílusuk nem határozható meg egyértelműen, romantikus, eklektikus és szecessziós stílusjegyek keverednek a gazdagon díszített vakolatarchitektúrájú, szépen tagolt homlokzatokon. Az igazi értéket nem egy-egy épület jelenti, hanem az egységes utcakép és épületegyüttes. A kaposvári városközpont területén ugyan csak három országos védelem alatt álló épület áll, azonban teljes területe és majdnem minden épülete helyi építészeti értékként védett 1995 óta.
A városközpont rehabilitációja a nyolcvanas évek végén kezdődött el, amikor a Fő utca közlekedésének átszervezésével az országban elsők között megépült a díszkövezett kaposvári sétálóutca.
A városmag funkciójában a következő nagy változást a Kossuth tér 2003-as, gyalogosforgalmúvá történő átépítése jelentette; a főtér így a város igazi közösségi tere lett.
A 2010-es nagyszabású városközpont-rekonstrukció tovább bővítette a gyalogosfelületeket a Noszlopy Gáspár és az Ady Endre utcákban. Újabb szökőkutak, utcabútorok és szobrok tették még hangulatosabbá az utcákat.
A megyeszékhely főépítészeinek kiemelkedő érdemük van abban, hogy felismerték a városközpont épületegyütteseinek építészeti értékeit, s őrködnek felettük, gyakran ütköztetve munkájuk során a közösségi értéket és az egyéni érdeket. Az elvégzett városrekonstrukció megtartotta az eredeti értékeket, klasszikus formavilágú berendezésekkel gazdagította a köztereket, és példamutatóan megőrizte az előző korok építészeti alkotásait, a történelmi minőséget. Kaposvár mintaszerűen felújított történelmi városmagja 2010-ben elnyerte a „Magyarország legszebb főtere, főutcája” díjat, 2013-ban pedig a megyei önkormányzat által adományozott Örökségünk – Somogyország Kincse elismerést.

tablo_gyula