Párisi Nagyáruház

Budapest, 2009

Tervező: TIBA Építész Stúdió
Vezető tervező: Tiba János
Projektépítészek: Kiss Ida, Gerle Ákos
Építész munkatársak: Matúz Melinda, Pintér Anita, Bozsik Zoltán, Beszeda Zoltán, Beczner Balázs

A TIBA Építész Stúdió az épület műemléki értékeit,, valamint a részleges funkcióváltásból adódó új szempontokat figyelembe véve tervezte meg az épület átalakítását. A történelmi és kortárs elemek keveredéséből friss és izgalmas, eltérő korok építészeti nyelvezetéből egymásra rétegződő építészeti karakter született.
A kortárs épületrészek az eredeti formák újrafogalmazásával reflektálnak a történelmi épület ipari szecessziós formavilágára és díszítő motívumaira. Az épületen következetesen, de eltérő intenzitással vonulnak végig az új törtvonalú, mégis harmonikus vonalvezetésű üveg-acél térhatároló szerkezetek. Ezen túl a különböző felületeken kisméretű ismétlődő geometriai díszek alkotnak új, kortárs réteget. Az eltérő korú és stílusú elemek rétegződése és átfedése izgalmas és dekoratív tereket hoz létre, megidézve a valamikori áruház nagyvonalúságát.
A kereskedelmi funkció megmaradt a teljes földszinten és az első és második emeleten. Az egykori kaszinó bálterme, a Lotz Terem a könyváruházhoz kapcsolódó irodalmi kávéházként működik. Az általános emeleti szinteken magas színvonalú irodákat alakítottunk ki. Az üvegfalakkal megoldott válaszfalazás megőrizte a tér eredeti transzparenciáját. A felső szinti irodához kapcsolódóan a Paulay Ede utcai tetőterasz beépítésével egy kristályszerű üveg-acél szerkezetű reprezentatív tér született meg, amelyben étterem üzemel. A felújított tetőszintről, mely közvetlen liftkapcsolattal megközelíthető az Andrássy útról, pazar kilátás nyílik a pesti belvárosra és a budai hegyekre.

Fotó: Bujnovszky Tamás