Petz Aladár Megyei Oktató Kórház fejlesztése – új hotelépület

Győr, 2012

Építészek: Bordács László, Havrán Judit – Közti Zrt.
Belsőépítész: Láng Judit – L.M.Art Bt.

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház új hotelépülete a 2010 májusában átadott kiviteli tervek alapján, európai uniós támogatással épült meg, ünnepélyes átadására 2013 márciusában került sor. A „H” alaprajzi elrendezésű új épület a meglévő kórházegyüttes belsejében kapott helyet.
Finom kerámiával burkolt homlokzatait ‒ az építészeknek, Bordács Lászlónak és Havrán Juditnak köszönhetően ‒ élénk színű sávok teszik derűssé, oldva a betegek és az itt dolgozók számára a kórházi lét feszültségeit. Ez a színhangulat az épület belsejében ‒ 2 szint üvegtetővel való lezárásával ‒ is megjelenik, míg a kialakított aula terében a homlokzat külső burkolata belső burkolatként folytatódik.
Az építészekkel szoros együttműködésben tervezett belső terekben továbbra is hangsúlyosak az élénk, vidám színek: a padlóburkolatok foltszerű és a folyosói korlátok sávszerű megjelenésében, a lépcsőházak hátsó falán, a szinteket jelző számok hátterében, a betegosztályok központi helyén és a nappali tartózkodó és nővérállás együttes terének 1-1 falán.
Az egyedi tervezésű beépített bútorok – pultok, szekrények –, valamint a belső ajtók színeit üde, de halványabb tónusúra terveztük, így a korpuszok, frontok, ajtólapok Juhar dekor felülettel, alumínium ezüst kiegészítőkkel, fedlapokkal, lábazattal, díszcsíkokkal és fém ajtótokokkal készültek.

Fotó: Láng Judit