Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia

Felcsút, 2009–2011

Ügyvezetésépület és refektórium (étterem)
Építész: Dobrosi Tamás
Belsőépítész: Snopper Zsuzsanna
Faplasztika: Barabássy Somogyi Örs

Kollégiumépület
Vezető építész: Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész
Belsőépítész: Snopper Zsuzsanna
Fafaragás: Barabássy Somogyi Örs

Egy organikus épület különösen izgalmas kihívás egy belsőépítész számára. „És most az organikus építészetnek is az a feladata, hogy olyan értékeket közvetítsen, amik sokak számára érthetőek és elfogadhatóak” – mondta Francois Burkhardt, a Domus főszerkesztője. Ez az érték, amely a közösség minden tagja számára azonos volt, leginkább a népművészetben jelent meg évszázadokon keresztül. Ezért magától értetődő számomra, hogy a természeti és a népművészeti elemek modern, átírt formái együttesen jelenhetnek meg az épületegyüttes belső világában.
Az is természetes számomra, hogy az épületnek és a belső térnek egységként kell megjelenni, az építészeti gondolatot kifejtve és megerősítve.
A természeti formák, amit a magyar organikus építészet modellként használ, valamint a természetes anyagok használata és a népi átírt formák mind külön rétegként szolgálják az építészeti alapgondolatot ebben az épületegyüttesben. F. L. Wright számára „az organikus belső lényeget jelent, filozófiai értelemben entitást, amelyben az egész úgy viszonyul a részhez, mint a rész az egészhez.”
Én a magyar organikus gondolatokat és a wrighti elveket együtt alkalmazom a belső tér kialakításánál ezekben az organikus épületekben.

/Snopper Zsuzsanna/

Fotó: Bujnovszky Tamás