Soho Boutique Hotel

Budapest, 2008

 

Építész: Marosi Miklós Széchenyi- és Ybl-díjas építész – Közti Zrt.

Belsőépítész: Schinagl Gábor Studio Bt. Architect-design

 

A 68 szobás szálloda a zsidó negyed különleges adottságú telkén valósult meg. Megbízónk a tervezési feladatot egy rendkívül sikeres és az elvárt hangulatot is meghatározó névválasztással, a „SOHO”-val indította, mely elsősorban a belső terek színvilágára, „design”-jára volt előírásszerű követelmény. A tervezett boutique hotel a baloldali szomszéd tűzfalához simul, a szállodai szobák a földszinti foyer-ból induló lépcső-lift blokkokra szervezett tornyokban helyezkednek el, fogatolt lakóház mintájára. A két torony között az üvegtetővel fedett átrium bár helyezkedik el, mely derűs esti látványt nyújt a szomszédos gangos lakóház számára. A tornyok közti külső acélszerkezetű függőfolyosó finom utalás kíván lenni az eredeti hangulatra, s egyúttal tűzvédelmi funkciót is szolgál.

A minimális alapterületű, 18 m2-es szobákban mindennemű vendégláttással kapcsolatos követelményt sikerült megvalósítani. A pinceszinti gépkocsiparkoló autólift közbeiktatásával használható.

Az épület utcai és belsőudvari homlokzata a környéken több épületen előforduló art-deco-s, klinkertégla burkolattal készült. A negyedtéglányi síkváltások, a különböző téglarakási módok finom plasztikát eredményeznek.

 

Fotó: Zsitva Tibor