SZÁMALK Központ

Budapest, 2007‒2009

Tervező: Dobai Építésziroda Kft.
Építész: Dobai János DLA, Ybl-díjas építész
Munkatárs: Vizdák Janka
Belsőépítész: Tardos Tibor

A SZÁMALK Központ az Etele úton ‒ a kelenföldi lakótelepen, a korábban bezárt, majd lebontott általános iskola nagy telkén ‒ a 70-es években létesített SZÁMALK utódjának ad helyet. Elsődleges funkciója az oktatás befogadása. Itt található a Gábor Dénes Főiskola és a Gábor Dénes Szakközépiskola, emellett magas szintű számítógépes rendszergazdaképzések helyszíne is.
A beépítési koncepciónk az volt, hogy épületünk a formájával is illeszkedjen a kialakult lakótelepi közegbe és új, de a korábbihoz hasonló funkcióját alapvetően a minőségével jelezze.
A korszerű, energiatakarékos gépészeti rendszerekkel felszerelt épület hagyományos, a változó teremméretekhez jól alkalmazkodó, öttraktusos szerkesztésű. Északra a nagy hőterhelésű, egyenletes megvilágítást igénylő számítástechnikai tantermek, délre pedig a tanszéki és adminisztrációs (iroda jellegű) helyiségek kerültek. A földszinten 200 fős nagy előadóterem, valamint büfé-étterem helyezkedik el. A szigorú alaprajzi szerkesztést az aula és a lépcsőházak levegős áttörése oldja.

Fotó: Bujnovszky Tamás