Szent Ilona Borászat és Kreinbacher Pezsgőpincészet

Somló-hegy, 2013

Építész: Ekler Dezső Ybl-díjas építész – Ekler Építész Kft.
Építész munkatársak: Koncz Árpád, Berta Gyöngyi, Győri Balázs, Gatter János, Katona Veronika, Kiss Dalma, Berki Bálint

A Szent Ilona Borászat és a Kreinbacher Pezsgőpincészet új létesítményei az egyik legnépszerűbb magyar borvidék centrumában, a Somló-hegy lábánál fekszenek. Az épületegyüttes harmadik és negyedik elemeként pezsgőérlelő és szálláshelyek épültek. A tervek nem egy időben születtek, ebből eredően karakterük is eltérő vonásokat hordoz.
A borászat épületét a főútról érkezők elől a hegy domborzatához illeszkedő mesterséges halom rejti. Hátul a föld alatti csarnokok belső terei a hegyre, a szőlőkre nyílnak. A pezsgőpincészet úgy hat, mintha éppen kiemelkedne a földből. A zöldtetővel borított monolitikus vasbeton csarnokok a geológiai erők formáit idézik, alaprajzukban a lávafolyások alakja, metszeteikben a lávaalagutak formái és a tektonikus mozgások jelennek meg.
Az épületek földszintje felülről is megvilágított, itt zajlik a feldolgozás, a laborálás és az adminisztratív munka. A pincékbe csak közvetett módon jut természetes fény, ott az érlelés, a tárolás, a palackozás és a csomagolás történik. Az együttes hangsúlyos eleme a vendéglátás. A látogatók kóstoltatásának a borászati épület dombtömegéből kinyúló konzolos „pinceház” kínál teret és panorámát.

Fotó: Bujnovszky Tamás