Tudományok Palotája

Debrecen, 2014

Építész vezető tervezők: Kovács Péter DLA, Lengyel István Ybl-díjas építész
Építészek: Barabás Lajos, Bartha Tibor, Ferenczi Ottó, Kecskés István, Molnár Éva, Tóth Attila, Higi Balázs
Pro Architectura-díj

A Tudományok Palotája a természettudományok népszerűsítését szolgálja, elsősorban az iskolás korú gyerekek számára, ezzel is segítve pályaválasztásukat.
Az épületet a Móricz Zsigmond körút felől az információ, pénztár, portaépület mellett a fahídon át lehet megközelíteni. Innen északi irányban az obszervatóriumhoz és a pálmaházhoz, illetve a botanikus kerthez lehet eljutni. A kétoldali bejárat az épület külső megjelenésében is tükröződik. A kert felől a domb alá érkezünk, a fahíd felől a gyöngyvirágos-tölgyesen át pedig a főbejárathoz, amely elé a hidrobiológiai szakterülethez is kapcsolódóan tavat terveztünk. A tó fölött hídon keresztül jutunk el az épület bejáratához.
A 2845 m2 alapterületű épületben hat tudományterület kreatív és interaktív tereit alakítottuk ki. Az alagsorban fizika-robotika, orvosbiológia, hidrobiológia (akvárium), csillagászat, a földszinten kémia, botanika, hidrobiológia szakterületek kaptak helyet, amelyekhez 250 férőhelyes előadó, három szemináriumi terem, valamint egyéb kiszolgáló- és szociális terek kapcsolódnak. A főlépcsőház toronyként emelkedik az épület átlagszintje fölé, egészen a fák tetejéig. Itt helyeztük el a csillagvizsgáló kupolát és teraszt.

Fotó: Bujnovszky Tamás