Vulkánpark Látogatóközpont

Celldömölk, 2013

 

Generál tervező: FÖLDES és Társai Építésziroda Kft.

Felelős építész tervező: Földes László Ybl-díjas építész

Építész tervezők: Balogh Csaba, Tatár-Gönczi Orsolya

Építész munkatársak: Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónicz Péter

 

Épületünk a Kemenes Vulkánpark bejárata, látogatóközpontja. A tanúhegy előtti síkon helyezkedik el, már messziről felhíva magára a figyelmet. Nem akar rejtőzködni, épp ellenkezőleg: feltűnő tereptárgyként hívogatja a látogatókat. Segít a látogatónak ráhangolódni a vulkánokra, a természet – emberi elme által szinte felfoghatatlan – erőinek megértésére. A föld őselem megidézője az anyagaival, amelyek folyamatos kölcsönhatásban vannak, lesznek a környezetükkel, s amelyek kendőzetlenül magukon hordozzák az építés tervezhetetlen lenyomatait, az azóta eltelt időben történt hatásokat, és reményeink szerint minél hosszabb életük alatt lassan elválaszthatatlanul egybegyúródnak a tájjal.

Ugyanezek az anyagok és térformák egyben arra az ipari múltra, emberi tevékenységre is emlékeztetnek, amely a legutóbbi korokban formálta e tájat.

A Vulkánpark épület maga a vulkán. Nem formájában akar tűzhányóra hasonlítani, nincs kúp alakja ‒ helyette a logikáját képezi le az épület belső térrendszerében. Az épületben haladva a látogató a láva útját járja végig. A magma a föld mélyén gyűlik össze és a kellő pillanatban elindul felfelé. Egy keskeny rés vezet a földfelszín felé, néhol leágazik, keresi a felfelé vezető utat. A föld belsejében sejtelmes a világ. A felérkezés pillanata a katarzis ‒ tornyot végigjárva ehhez fogható élményben lesz része a látogatónak. A föld mélyébe történő lejutás után folyamatosan változó terekben, térbővületekben, barlangszerű, zárt dobozokon át vezet a múzeumi út, hogy a legfelső szintre felérkezve a kilátóhelyről hirtelen feltáruljon a Ság-hegy.

 

Fotó: Bujnovszky Tamás