Akadémia Bank Center – Raiffeisen Székház

Budapest, 2000

Generáltervező: Finta és Társai Építész Stúdió Kft.
Felelős építész tervező: Guczogi György DLA, Ybl-díjas építész
Építész tervező: Koszó József DLA, Jakab Tamás, Z. Havas Anikó
Belsőépítészet: Sz-B Belsőépítész Iroda (pénztárterem, banki területek)
Belsőépítész vezető tervező: Szekér Ferenc, Finta Stúdió (rakparti előcsarnok, közös irodák), Dobozi László, Halvaksz Mónika

Az 1861–63-ból származó épületegyüttes átépítésének alapkérdése az volt, hogy megengedhető-e a világörökséghez tartozó két épület egyikének lebontása. A végül engedélyezett „épületcsere” kedvezőbb funkcionális kialakításnak nyitott teret. A mészkő burkolat nem idegen a belváros anyaghasználatától, és megadja azt a visszafogott eleganciát, melyet egy rangos középület megkíván. A két épületszárny az átépítés után is együttműködik, amit a pénztártermet átszelő légies híd is szimbolizál.

Belsőépítészet

Mikor irodánk megkezdte az Akadémia Bank Center belsőépítészeti tervezését, örömmel tapasztaltuk, hogy a megrendelői igények, az építészeti és a belsőépítészeti szándék mind egy irányba mutatnak. A közös akarat és igényszint felismerése oda vezetett, hogy az ezredfordulón átadott épület építészeti megjelenése, funkcionális kialakítása, valamint az ezeket megerősítő és kiegészítő belsőépítészeti térformálás és anyaghasználat szinte kortalan.
A belsőépítészeti tervezés során felmerült az a gondolat, hogy a megrendelő egyfajta mecénási szerepkört felvállalva hozzon létre egy saját, kortárs képzőművészeti gyűjteményt. Ezen alkotásokból, egy irodaház esetében egyedülálló módon, állandóan változó tartalommal, de folyamatosan működő, megtekinthető galériát létesítettünk, így biztosítva megjelenési lehetőséget és támogatást a magyar képzőművészeknek.

Fotó: Häider Andrea