B.S.R. Center Irodaház

Budapest, 2008

Generáltervező: Stúdió’100 Kft.
Építész tervezők: Szász László, Hajnády Erzsébet, Mórocz Balázs, Németh Tamás, Lengyel Csaba

A tervezési terület a volt Perion akkumulátorgyár telke. Az épület funkciója szerint bérirodaház, két szint mélygarázzsal; a földszinten üzletek, vendéglátóhely, bemutatóterem kialakításának lehetőségével.
Az épület földszintjén helyezkednek el az irodai szárnyak előcsarnokai, lehetővé téve, hogy mindkét lépcsőházi blokkhoz önálló utcai bejárat és előcsarnok csatlakozzon, de eltérő igény esetén a két lépcsőházi/liftblokknak közös előtere is lehet.
Tekintettel arra, hogy az emeleti szintek kontúrja az épület tömegéből kifolyólag szintről szintre kismértékben változik, ezt a lehetséges irodakialakítások is követik.
A választott méretrend lehetőséget ad akár teljesen hagyományos irodaszervezésre is, ahol a homlokzat mentén futó, különböző méretű irodákhoz a középső magba közvetlen megvilágítást nem igénylő helyiségek ‒ tárgyalók, másolószobák, teakonyha, irattár stb. ‒ telepíthetők.
Az épület homlokzatain kétféle anyag dominál: a Váci úti és az Agyag utca menti homlokzatok téglaburkolata ‒ üvegszövet kasírozású ásványgyapot hőszigetelést és kiszellőztetett légrést követően ‒ rozsdamentes acél bekötő és kiváltó rendszerrel készült el. Ugyanakkor a hőszigetelés síkjában lévő ablaksávok, illetve az Agyag utcában a loggia előtt, a függőleges rozsdamentes acél tartóvázon alumíniumból készült lamella árnyékolót helyeztünk el.

Fotó: Polgár Attila