Bazaltbor Laposa Pincészet – feldolgozóépület

Badacsonytomaj, 2010

Vezető tervezők: Kis Péter, Molnár Bea – Kis Péter Építészműterme Kft.
Építész munkatársak: Bun Zoltán, Erdélyi Róbert, Hőna Orsolya, Romvári Péter, Varga Anikó
Tájépítészet: Bogner Zsuzsa

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található borászat alapterületének mindössze negyede van a föld felszíne felett, a többi mind takartan, a hegy gyomrában. Ezeken az alapokon hagyományos értelemben vett építészeti eszközökkel, formákkal, szerkezetekkel és egyértelmű – (archi)tektonikus – megfeleltetésekkel nem dolgozhattunk, ugyanakkor el sem utasíthattuk őket teljes egészében. A borászati épületnek modellszerűnek kell lennie, de ennek nem kizárólagos meghatározója a hierarchikus szervezeti felépítés.
Az épület egymáshoz kapcsolódó lemezelemekből áll össze, melyek formába öntése monolit látszóbetonból történt. Ennek semlegessége, merevsége elsősorban a belső terekben és azok viszonyaiban érhető tetten.
A modell belsejében a szerkezeti rendszer és a terek sorrendje a borkészítési folyamatot követi mind vertikális, mind horizontális értelemben. A feldolgozóépület egy iparibb jellegű technológiai szárnyból és a vele szerves kapcsolatban álló téglaburkolatú érlelő-tároló funkciójú pinceszárnyból áll. A két rész ugyanakkor alaprajzilag különválik, s valójában egy épület két szárnyát alkotják. A pincesort teljes egészében több mint öt méter vastag föld takarja, csak a bejárata magasodik a terepszint fölé. A technológiai szárny három szintje közül csak egy emelkedik ki, a másik kettő föld alatt van, a pinceszárnnyal legalul létesítettünk kapcsolatot.

Fotó: Bujnovszky Tamás