BBRAUN Irodaház

Budapest, 2009

 

Építész tervező: Varga Tamás DLA – V.T. Arch Kft.

 

Fantasztikus feladat, a hely, a program, az igények… Az alapmottó a transzparencia és flexibilitás lett.

A telek beépítésének képlete egyszerű. Zárt, a szomszédos épületekhez maximálisan alkalmazkodó épülettömegek az utcai oldalakon, teljesen elfordulva a Szépvölgyi út zajától, forgalmától. Tégla- és kőburkolat és a belső falsíkra visszahúzott ablakok. A két zárt épület közé pedig egy elfektetett üvegdoboz könnyed tömege feszül be. Három szintre, teljes belmagasságban, üvegfallal a belső kert felé megnyíló egyterű irodaterek kerültek.

A nagyon kötött utcai alkalmazkodást a belső udvarba tervezett üvegfal oldja fel. A korlátok között itt a legnagyobb a szabadság. Nemcsak a funkció, az alaprajzi kialakítás is az épület alapmottóját szolgálja. Az üvegfalban az évszakoktól, napszakoktól, időjárástól függően a tükröződések állandóan változnak, a függönyfal bordáinak random rendben elhelyezett ritmusa a parapetek és szemöldökök plottolt üvegezésével az átláthatóság és variálhatóság funkcionális, téri, épületszerkezeti leképezései.

Építészeti elemmé vált az üvegfal: az alapmottó legkülönbözőbb rétegeinek hordozójává.

Az önmagában merevnek ható szerkezet az osztások ritmusos játékával, az üveg transzparens textúrájával könnyed hártyaként választja el a külsőt és belsőt, köti össze a téglaburkolatos épülettömegeket, s biztosítja az igazi szabad, flexibilis, átlátható irodatérhasználat élményét.

Fotó: Bujnovszky Tamás