Fenntartható Épületenergetika Információs Központ

Debrecen, 2013

 

Építészet: Ferencz Marcel DLA, Ybl-díjas építész

Tervezőtárs: Détári György

 

A klímaváltozás építészeti és épületenergetikai összefüggéseit kutatja és reprezentálja a Magyarországon megvalósult egyedülálló, 300 m²-es energetikai laboratórium épülete a Debreceni Egyetem kampuszának területén.

A civil lakosság által látogatható épületben a laikusok számára is közérthető módon megtekinthetők a legmodernebb energetikai rendszerek, s azok a szabadon, falon kívül, takarás nélkül vezetett műszaki megoldások, melyek szorosan a jövő építészetéhez kapcsolódnak.

A 15×15 m-es szabályos négyzetes elemekből felépített acélkubus mozgó homlokzati falelemei mögött „ház a házban” elven megépített, tökéletes energetikai burokba csomagolt épületet találunk. Belső terei a négy égtáj felé fordulva helyiségenként külön szabályozható használati komfortfokozatokat mutatnak be a fal-padló-mennyezetfűtés és légfűtés variációival. Az árnyékolást adó mozgó acélhomlokzat pedig napszaknak megfelelően mozgatható. A mozgó homlokzati elemek teljes világosságot és tökéletes sötétséget biztosítanak a belső terekben bármelyik napszakban. A tetőn elhelyezett naperőműves rendszerek és a talajhőszondák az épület energiafelhasználását a ZÉRÓHOZ közelítik.

Fotó: Bujnovszky Tamás