Hideg-ház

Kőszeg, 2013

Építészek: Béres Attila, Balázs Jusztina – Béres Építésziroda

„Az első skicctől az utolsó villanykapcsolóig minden apró részletet közösen gondoltunk ki, döntöttünk el. Bizonyára ritka ez az összhang tervező és megrendelő között, de valószínűleg nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az eredménnyel mindkét fél maradéktalanul elégedett legyen. A gyakori személyes megbeszélések mellett közel 600 e-mail és sok órányi telefonbeszélgetés segítette a tervezés és kivitelezés hároméves időszakát.”

A kőszegi határban, a Szabó-hegyen lévő telek nem átlagos elhelyezkedésű: egyrészt nagyon meredek, a déli irányban elhelyezkedő út felé összesen 40 métert lejt, másrészt a területet az út felett nagyjából 10 méterrel elhelyezkedő sziklás rész uralja.
A keretbe foglalt épület két fő egységre oszlik. A megrendelő házaspár számára készült nagyobb rész mellett különálló egységet alkot az alkalmanként hazalátogató egyetemista lányaiknak készített vendégház. A két tömeg között kialakított, két oldalról nyitott fedett teraszról kiváló kilátás nyílik déli irányba és a telket uraló sziklafalra is.
Részben az épület telken belüli elhelyezkedését, másrészt kivitelezhetőségi szempontokat figyelembe véve a szokványos építési megoldások nem jöhettek szóba a tervezés során. Az épület vörösfenyőből készült vázszerkezetének az építését a megrendelő valósította meg. A 15 km-nyi 4×4 cm-es vörösfenyő lécburkolat kivitelezése különös gondosságot és türelmet igényelt.
Egyfajta személyre szabott, helyi és mai, racionális-maximalista környezettudatosság jellemzi a házat. Egyaránt alkalmaztunk high tech és magától értetődő öko megoldásokat. Igyekeztünk mind egyszerűség, mind költséghatékonyság tekintetében a realitások talaján maradni.

Fotó: Bujnovszky Tamás