HUNGAROCONTROL SZÉKHÁZ

Budapest Ferihegy, 2003

 

Az új épület a Liszt Ferenc repülőtér szélén helyezkedik el, és egy szintén a légi irányításhoz kapcsolódó, korábbi épülettel van összekötve.

Legfőbb törekvésünk az volt, hogy csendes, zöldre néző munkahelyeket hozzunk létre. Ezt a célt szolgálja az a fésűs elrendezés, ahol a hosszú szervizzónára merőlegesen elhelyezett irodaszárnyak közé zöldtetővel fedett belső kerteket alakítottunk ki.

A meglévő ANS-1 és ANS-2 épület között egy többszintes acél-üveg szerkezetű híd teremt összeköttetést. A nagyméretű parkoló árnyékolását összefüggő pergolarendszerrel biztosítottuk.

Elképzeléseink szerint az új épületegyüttes különleges funkciója a külsőben is megjelenik, saját identitást adva ezáltal az épületnek. Ezt a sajátos „önmeghatározást” hivatott erősíteni az az üveg árnyékoló rendszer, amely az üvegezett falú közlekedőket védi a nap ellen.

A szitázott üvegen madártollmásolatok százszorosra nagyított rajzolatai adják a mintát. Az eredmény olyan színgazdag homlokzat lett, mely egyfelől az épület funkcióját egyfajta rejtett üzenetként hordozza, másfelől létrejött egy olyan különleges atmoszférájú közlekedőtér, mely az épületben dolgozók kedvelt közösségi találkozóhelyévé vált.

 

Építész tervező: Nagy Tamás DLA, Ybl-díjas építész

Építész munkatársak: Lévai Tamás, Simon Viktória, Sipos András, Sándor Gergely

Belsőépítész tervezők: Ignácz Erika, Kismarty-Lechner Kinga

 

Üvegezett közlekedőtér:

Tervező: Nagy Tamás DLA, Ybl-díjas építész

Munkatársak: Lévai Tamás és a Rákosi Üveg Művek szakemberei

 

Fotó Hajdú József