II. Rákóczi Ferenc Gimnázium

Budapest, 2005

Építész: Keller Ferenc Ybl-díjas építész, Sólyom Benedek
Belsőépítész: Takács Sándor

A rekonstrukcióra kiírt tervpályázat során mi az új mellett döntöttünk, az új pedig a régi szerves folytatása. Az épület teljes utcai szárnyát megtartottuk, ezáltal a ház építészetileg és érzelmileg legfontosabb részét őriztük meg. Az új szárnyak pedig ugyanabban az építési szituációban létesültek, és a megfelelő tájolás felé fordulnak minden esetben. Az új beépítés észak felé nem záródik le, hanem kinyílik a domboldal irányába, s az mintegy befolyik a nyitott iskolaudvarba.
Az udvari szárnyak ölelésébe került a tornaterem, ami a régi iskolaépület mögötti meglévő, nagy tereprézsűbe ezért nem metsz bele. Az utcai, szomszédos foghíjtelken is csak egy traktusmélységű utcai sávot építettünk be, így a zöldterület és az évek hosszú során kialakult kert megmaradhatott.
Az iskola a Keleti Károly utca felől közelíthető meg. Az átalakított régi tornaterem előcsarnokként fogadja az érkezőt. Az előcsarnokhoz kapcsolódik az aula további, átriumszerű, épületmagasságú tere, melyből átlátható az iskola egész téri-közlekedési rendszere.
A régi épületszárny bontása során keletkezett tégla külső burkolati anyagként jelenik meg. Ez nemcsak gazdaságos megoldás, de tartalmas szellemi kapcsolat is a régi és az új között, az állandóságot, a folyamatosságot érzékeltetve.

Fotó: Bujnovszky Tamás