Integrált Közoktatási és Művelődési Intézmény

Sásd, 2011

 

Vezető tervezők: Dévényi Sándor DLA, Kossuth- és Ybl-díjas építész – Dévényi és Társa Kft., Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál – Marp Kft.

Építész munkatársak: Holicska Ádám, Loszmann Dávid – Marp Kft.

 

Sásd 3500 fő lakosú kisváros Baranya megye északi részén. A felújított általános iskola épületeihez közvetlenül kapcsolódó új épületben egyrészről oktatási célú helyiségek, másrészről a város életét tágabban is szolgáló funkciók (könyvtár), illetve többcélúan is hasznosítható terek (torna- és rendezvényterem) kaptak helyet. A cél az iskola oktatási lehetőségeinek fejlesztéséből kiindulva a város és az egész sásdi kistérség számára is jelentős kulturális központ, egy új közösségi ház létrehozása volt.

A tervezés során fontosnak tartottuk, hogy az új épületet mind szellemi, mind fizikai módon integráljuk a leendő helyére, ugyanakkor az félreismerhetetlenül kortárs és autonóm állításként jelenjen meg a város szövetében. A tudatosan választott magastetős forma aszimmetriájával lehetővé teszi, hogy az út felé arányos tetőfelületek jelenhessenek meg, ami a homlokzati téglaburkolat és a cserépfedés anyag- és tónusazonossága révén fokozza az épület tömbszerűségét.

A ház ‒ közösségi jellegéhez méltóan ‒ élénken kommunikál a várossal a homlokzati szabálytalan fekvésű nyílások nagy felületein keresztül, közvetítve a benne zajló életet. Homogén elrendezésük utal a mögöttes nagy egybefüggő terekre; északon síkra feszített, délen mélyen kávába ültetett elhelyezésük pedig természetes módon reagál a környezeti viszonyokra.

 

Fotó: Frikker Zsolt