Kepes György Nemzetközi Művészeti Központ

Eger, 2012

Generáltervező: Botos Építész Iroda Kft.
Vezető tervező: Botos Judith
Építész munkatársak: Abkarovits András, Gasparovics Attila, Gáspár Ágnes
Régészet: Juan Cabello
Művészettörténész: Mentényi Klára

„A művész – akár mint alkotó, akár mint nevelő – csak akkor állhat feladata magaslatán, ha értelmével és érzéseivel átfogja korának teljes perspektíváját, a múlt örökségét, a jelen kihívásait és a jövő ígéretét.” (Kepes György)

Ennek a gondolatnak a jegyében újult meg az Eger belvárosában álló egykori Spetz-ház. A regényes sorsú XIX. századi épületben patika, cukorgyár, színházterem, kaszinó, szakszervezeti székház és ifjúsági kultúrház működött az elmúlt 200 évben. Az első átépítése során üvegtetővel lefedett belső udvara a 80-as évekbeli műemlékvédelem jeles példája volt (építész: Janesch Rudolf).
Második újjászületését az egri Kepes-gyűjtemény méltó elhelyezésének szándéka inspirálta. Kepes György konstruktivista képzőművészeti alkotásai, avantgárd fotográfiái a korábbinál nagyobb teret és nagyvonalúbb architektúrát igényeltek.
Ez az igény szerencsésen párosult az építészeti lehetőségekkel, az épület rejtett értékeinek feltárásával. Az új művészeti galéria funkció lehetővé tette az eredeti térrendszer visszaállítását, a műemlék-rekonstrukció történeti hitelessége mellett pedig lehetőség nyílt az új kiállítóterek hangsúlyos építészeti megformálására is.
A helyreállított főkapu, a betekintést biztosító üveg tolóajtó, a kapuáthajtó feltárt oszlopai, boltozatai, a rekonstruált főlépcső a belépés ünnepélyességét fokozzák. Az aula terének átláthatóságát a függőfolyosók új üvegmellvédjei erősítik, a térkapcsolatokat két függőhíd gazdagítja. A belsőépítészet minimalista visszafogottsága itt a klasszicista architektúra XXI. századi reflexiójának tekinthető.
A belső megújulással összhangban új külsőt is kapott a ház. Kőtagozatok és szürkére átszínezett falmezők érzékeny egyensúlya határozza meg az épület megújult arculatát.

Fotó: Zsitva Tibor