K&H Bankszékház, „H” bérirodaház

Budapest, 2011

Millennium Városközpont beépítési koncepciója: dr. Finta József Ybl-díjas építész, Szabó Tamás János DLA, Ybl-díjas építész
Felelős építész vezető tervező: Szabó Tamás János DLA, Ybl-díjas építész
Építész tervezőtárs: Péter Gábor DLA
Belsőépítész: Kulcsár Zoltán, Dobozi László, Dienes Szabolcs
Koordináló építész: Mezei Gábor

Irodaházunk a budapesti Duna-part déli oldalán, az úgy nevezett Millennium Városközpontban található, mely az elmúlt évtized egyik legnagyobb városfejlesztési területe. Az épületegyüttes a K&H Csoport székházából („K” épület) és egy bérirodaházból („H” épület) áll, melyek egy nagyobb épületkomplexum első ütemét képezik.
Az épületek három, egyenként mintegy 30 m magas, üveggel fedett átriumtér köré szervezettek. Az átriumok fogadják be az előcsarnokokat, átmeneti időszakban kedvező légállapotot biztosítanak az irodaterek szellőztetéséhez. A hét szint magas, kiszellőztetett dupla homlokzatú felületek az ötödik emeletig körülbelül 80 cm szélesek (járhatóak tisztítás végett), az ötödik emeleten viszont a két réteg közötti távolság nagyjából 6 méterre nő. Ezt a két szint magas teret télikertként hasznosítottuk, 4–6 m magas növényállománnyal.
A bemutatott épület a megvalósításával, koncepciójával a felelősséget hangsúlyozza az ott dolgozó mintegy 2500 ember felé (emelt szintű munkakörülmények, épületgépészeti kialakítás, étterem a legimpozánsabb pozícióban), az ügyfelek (földszinti tágas ügyfélterek, az elzárkózás helyett „nyitás” a környezet felé), valamint a város és általában a környezet iránt (LEED arany minősítés).
Összességében az épület tükrözi az új pénzintézeti imázs szerinti elvárásokat: racionalitás, használhatóság, hivalkodást kerülő dekorativitás és felelősség.

Fotó: Bujnovszky Tamás