Krüll-Ung Irodaház

Budapest, 2006-2007

Építészek: Kalo Emese, Pásztor József, Szabó Eszter – Építész Kaláka Kft.

Az építtető, a Krüll-Ung Árnyékolástechnika elvárása olyan épület létrehozása volt, amely kifejezi az általuk forgalmazott termékek magas minőségét és a cég filozófiáját. Az árnyékoló-szerkezetek az építészeti megfogalmazáshoz hozzájáruló és azzal szerves egységet alkotó építészeti eszközök, nem pedig az épülettől és az építészettől független, kényszerűségből alkalmazott, dekorációként ráaggatott elemek.
Az óbudai környezet építészetileg vegyes képet mutat, ezért alkalmazkodás helyett egy erős gesztussal új minőség, igazi karakter jött létre. A messziről is jól látható hegyesszögű sarok szituációban álló épület szoborszerű formálással emelkedik ki környezetéből. A ház a két utca felé lyuggatott tömör testként mutatkozik meg, miközben az átellenes oldalon kitárul a védett belső kert felé. Tömege úgy tölti ki a beépíthető kubatúrát, hogy a szigorú körvonalakon belül a használati terek mellett rejtett belső teraszok is megjelennek. A környezet humanizálását szolgálja a szintek közvetlen kertkapcsolata.
A homlokzatokon a finoman texturált szürkészöld kő mellett csak üvegfelületek láthatók, a burkolat mögé felhúzható külső téri fémlamellák kerültek. Különleges a Duna felőli homlokzaton függőleges sávként megjelenő mozgatható kőlamellás árnyékoló, amely zárt állapotban belesimul a homlokzatsíkba. A belső terek kialakítása minden felesleges gesztustól mentes, és itt a gondosan megválasztott színek játsszák a főszerepet.

Fotó: Dénes György