Market Székház

Budapest, 2009

 

Vezető tervező: Dúzs Sándor (ArkTOON), Schön Építész Iroda

Építész munkatársak: Schön József, Balics József, Bodó Luca, Havasi Tamás, Tatár Eszter, Kerényi Zoltán

 

Egy távoli, budai kerület. Azon belül is nehéz felfedezni, nehéz meglátni. Egy dinamikus, előrelátó építőipari fővállalkozó cég ebben a vegyes funkciókat felsorakoztató városrészben szerette volna megteremteni székházát, mely „landmark” is egyben. Erre az egyszerű, őszinte megoldás – a közvetlen épített környezet jellegtelenségéből adódóan – kiragadni, kihasítani a tér egy szeletét.

Az elv absztrakt, mégis tiszta és könnyen érthető, ha a kimetsző elem elég erős ahhoz, hogy az általa körülölelt áttetsző teret új tartalommal töltse meg.

Hogyan lehet mindezt elérni? Egyszerűen.

Először is végy egy héjat, meríts vele a környezetből, majd zárd le a két bütüjét egy fátyollal, üvegfallal. Másodszor tisztíts ki minden másodlagos funkciót, raktárakat és vizeseket a térből, és tapaszd fel ezeket a funkciókat a héj falára vagy nyomd le őket a terepszint alá.

Az eredmény egy olyan épület, melybe az életet a használója viszi, ő tölti ki a teret tudásával, az építés szeretetével, szakmai hozzáállásával. Ő adja a tér súlypontját, a rendezőerőt.

A láthatatlan értékteremtés szellemében ez a ház felsorakoztatja mindazokat az eszközöket, melyek az épület fenntarthatóságáról hivatottak gondoskodni: a szürke víz hasznosításától és a hőmegtartó tömegtől kezdve egészen az intelligens világításvezérlésig és a napenergia hasznosításáig.

Fotó: Glázer Attila