Művelődési központ

Nyírbátor, 2005-2006

Építész: Bán Ferenc Kossuth- és Ybl-díjas építész
Belsőépítész: Bozsó Csongor

A tervezési program szerint Nyírbátor főterén, a városháza emeletes, magastetős épülete és egy kétemeletes, lapostetős lakóépület között bontással kialakított foghíjtelken olyan művelődési házat kellett építeni, amelyben színház- és konferenciaterem, kiállítótér és egyéb funkcionális terek is helyet kapnak.
A megvalósítás során a telekméret és a rendelkezésre álló bruttó egymilliárdos beruházási keret kényszere eredményezte az egyetlen multifunkcionális térbe sűrítést. A nagyméretű színpad első fele nézőtéri padlószintre süllyesztésével a mobil nézőtéri pódium és a fölső fix karzat mobil lépcsője a színpad végében tárolható vagy mobil széksorokkal nézőtérré alakítható.
A tér ezáltal 200, 400, 600 fős változatban is működtethető, illetve az előcsarnokkal egybenyitva, a külső-belső tér folyamatát létrehozva kiállításokra, bálokra és egyéb rendezvényekre is használható.
A művelődési központ bejáratához vezető lépcsősorok a monumentális térfalként és egyben tágas kapuzatként is értelmezhető építészeti megoldásnak köszönhetően szinte beszippantják, az épületbe vonzzák az utcáról az embereket.

Fotó: Bujnovszky Tamás