Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Stephaneum

Piliscsaba, 2001

 

Tervező: Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész

Építész munkatárs: Farkas Erzsébet, Balassa Endre, Bata Tibor, Robogány Andrea, Zsigmond László, Jánosi János, GrekofskiNathalie, Turi Attila Ybl-díjas építész, Szentesi Anikó, Rőth Renáta, Gerencsér Judit, Gulybán Ede

Belsőépítész: Bata Tibor, Mezei Gábor

 

„… pontosan középen van a főbejárat, mögötte erdőszerűen kialakított oszlopsorozat áll, amelyben megkövesedett fák formáját veszik fel az oszlopok. Efölé borul az auditorium maximum lejtős nézőtere… Mintha egy erdő inverze jönne létre.

Az auditorium maximumot és a hozzá tartozó, színpadszerűen kialakított hátsó területet két, egymásnak dőlő kupola fedi le. A színpadi rész klasszicizáló építészeti elemeket hordoz. A másik, a lombjuk vesztett, megkövült fák által fölnyomott, ferdén álló kupola. Ennek a kettőnek az áthatása hozza létre a központi épületmagot, ahol megtarthatók a nagy létszámú előadások, ünnepi összejövetelek vagy színházi rendezvények. Ettől a központi résztől jobbra és balra helyezkedik el a két szárny, egészen a már említett toronyig. Ez homogén, de változó méretű, ragasztott fatartókból álló, íves tetőszerkezet… Ez az erdőlenyomat a teljes tetőszerkezet belső felületén végigvonul. Benne elkerekített területekként jelennek meg az előadótermek, hol lejtős padsorokkal, hol vízszintes födémmel.”

 

/Makovecz Imre/

 

Fotó: MAKONA