PÉCS, URÁNVÁROS FŐTERÉNEK MEGÚJÍTÁSA

A tájépítészeti terv célja az volt, hogy a mára korszerűtlenné vált városi térszerkezet megújuljon, az utakkal szétszabdalt Uránbányász tér két részét, illetve a Szilárd Leó parkot új, nagyrészt gyalogos forgalomra és ott tartózkodásra szánt terek, utak és sétányok tárják fel és kössék össze.

Egy park életében az építést követően mindig a fenntartás és annak finanszírozása a kulcskérdés. Ezért tekinthető igazi sikernek az önkormányzat meggyőzése arról, hogy a játszótér mellett épüljön egy “Park Pavilon”, s ezzel nem csak egy oda illeszkedő szolgáltatás (kávézó, mosdó, raktár) jöhessen létre, hanem egy kis önfenntartó gazdasági egységet hozzanak létre, hiszen az épület bérleti díját (tehát a magántőkét) vissza lehet forgatni a park fenntartására. A Pavilon egyúttal állandó jelenlétet és forgalmat is jelent, ami viszont a vandalizmus elleni védekezésben lehet igen hatékony.

Nagyszerű élmény volt rátalálni a park arculatát meghatározó alaprajzi formára, amely egyrészt funkcionális és alkalmazkodó (a meglévő értékes fákat, cserjéket szabadon kerülgető), másrészt az útvonalvezetés grafikai finomsága révén egyedi arculatot ad a parknak.

Tájépítész tervező: Szakács Barnabás
Lépték-Terv Kft

Társtervező: Jáger Tünde, Komlósné Hlatky Katalin, Szabó Franciska, Tóth Eszter
Építész-tervező: Vonnák Kata
Megvalósulás: 2010