Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont

Pécs, 2012

Felelős tervező: Bachmann Bálint DLA
Tervezők: dr. Bachman Zoltán DLA, Hutter Ákos DLA, Rohoska Csaba DLA, Borsos Ágnes DLA, Molnár Tamás DLA, Szösz Klaudia DLA, Győri Erzsébet DLA, Vasváry-Nádor Norbert DLA, dr. Kukai Tibor, ifj. dr. Kistelegdi István DLA, Stocker György DLA, Bánsági Szilvia, Halász György DLA, Horváth Attila, Zsömbörgi Péter, Benedekné Soós Klára, Gaál Sarolta DLA, Kapcsos Beatrix DLA, Benedek Dezső, Szigyártó Gábor, Pernyész György, Kurunczi György, Pittkó Attila, Vigh Szabolcs, Papp Péter, Turi Ádám

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont építése európai uniós támogatásból valósult meg. Az együttes három, szinte teljesen egyforma épülettömegre tagolódik. Az első és a második „kocka” épületrészt előadótermet magában rejtő közösségi tér köti össze, míg a másodikat és harmadikat az egyetemi campusok nélkülözhetetlen kelléke, a „sóhajok hídja”. A három szigorú kockatömeg közé egy 300 fő befogadására alkalmas, kavics formájú előadó ékelődik be. A három tömeg hófehér alumínium burkolata, esztétikai szépségén túl, dupla homlokzatot eredményezett, amely egyrészt eltakarja a homlokzaton futó épületgépészeti csőrendszert, másrészt pedig mérhető és ellenőrizhető árnyékoló szerkezetet biztosít. Az előadótermi „kavicsot” Zsolnay-színű és csillogású burkolat fedi, amely a tervezés során a kutatóközpont szimbóluma is lett.
A három egyforma tömegű épületrészt három különféle energiahordozó táplálja oly módon, hogy a felhasznált energiamennyiség mérhető, ellenőrizhető, és az eredmények alapján az épület teljes működése optimalizálható. A C épület, azaz a nehézlaborok fűtését a pécsi távhő energiája biztosítja. A középső B épületet, amely a számítógéppel segített laboratóriumi blokkot képezi, a földbe 100 m mélyre lehajtott, több mint 100 szonda által nyert energia táplálja. Az A épület déli homlokzatára helyezett, a nap energiáját hasznosító klímafal mellett a másik két épülettömeg „hulladék” energiája is szerepet játszik az A blokk energiaellátásában, így egy energetikai laboratórium is létrejött az építészeti kutatás számára.

Fotó: The Greypixel Workshop (Lipka József, Mátételki Ákos)