Pesti Vigadó

Budapest, 2014

Generál tervező: Fehérváry Építész Studio Kft.
Vezető tervező: Fehérváry Rudolf
Tervező munkatárs: Szőke Ferenc
Belsőépítész: Gothárd Erzsébet – Medveczky és Gothárd Építészeti és Belsőépítészeti Kft.
Építészeti koncepcióterv és építési engedélyezési terv korai változata: Kralovánszky Réka – Szakra Stúdió Kft.

A második világháborúban súlyosan megsérült épületet a ’70-es években az akkori elvárásoknak és műemlék-felújítási szokásoknak megfelelően állították helyre. Az épületet sok kritika érte az építészszakma, a fellépő művészek és a közönség részéről is. Az elavult ház rendbetétele 2004-ben kezdődött el.
A most elkészült felújítás során az épület külseje alig, azonban a belseje annál többet változott. Az előcsarnokot, a díszterem térsorát, a díszlépcsőházat korabeli források alapján az eredeti ‒ vagy ahhoz nagyon közeli – formájukra varázsoltuk vissza. Az átgondolt tervezésnek köszönhetően új rendezvényhelyek keletkeztek a pince- és a korábbi tetőtéri szinteken. Díszítésük a történeti terekkel rokon, azokkal harmonizál, csakúgy, mint a belső traktusban létesített, újonnan kialakított kiszolgálóhelyiségeké.
Új terek: a déli oldalon az MMA székhelye és kiállítóhelye, a díszlépcsőház fölötti kiállítóhelyek két szinten, a díszterem fölötti ‒ azzal azonos alapterületű ‒ többcélú terem és nem utolsósorban a legszebb budai panorámát feltáró panorámaterasz. A közönségváró elegáns terek mellett szerényen, de igényesen kialakított kiszolgáló- és üzemi helyiség is létesült.

Fotók: Bujnovszky Tamás