Római katolikus plébániatemplom

Budapest, Újpalota, 2009

 

Építész és belsőépítész tervező: Kruppa Gábor Ybl-díjas építész – Kima Studio Kft.,

Németh Tamás irodavezető

Építész munkatárs: Rónai Piroska, Draskóczy Gergely, Merkel Tamás

 

„Senki sem tölt új bort régi tömlőkbe, különben a bor kiszakítja a tömlőket, és így a bor is, a tömlő is tönkremegy. Az új bor új tömlőbe való.” Mk 2,22

 

Újpalota hetvenes években épített lakótelepe egy mára lassan történelminek nevezhető városrendezési és szociológiai kísérlet kudarca. Több tízezer ember új helyre költöztetésével nem lehet új lakóhelyet létrehozni. Különösen akkor, ha hiányoznak vagy szándékosan kimaradnak a tervezésből azok az intézmények, amelyek a közösséget szervezik és erősítik.

Az új plébániatemplom építése erre teremt lehetőséget. A lakótelepek lelki megújulásának erősítéséhez olyan épületre van szükség, amely egyszerre fejezi ki az egyház évezredes múltjának erejét és az állandó megújulásra való nyitottságot is.

A templom alaprajzi elrendezése tradicionális, a padsorok egy irányba rendezettek, a főoltár felé fordulnak. A katolikus templomok hagyományaihoz illeszkedően az ablakok magasan helyezkednek el, rajtuk keresztül inkább a környező fák és az ég látszik, kivéve az utcai homlokzatot, ahol az arra járók a keskeny üvegcsíkokon betekinthetnek a templomtérbe, a keresztelőmedence masszív mészkőtömbje felett pedig elláthatnak egészen a főoltárig. Az új épület terei a hitéleti funkciók mellett koncertek és kiállítások, előadások szervezésére is alkalmasak. Szeretnénk, ha a templom védett, szintben lesüllyesztett mediterrán hangulatú udvara megtelne élettel hét közben is.

 

Fotó: Bujnovszky Tamás