Royal Tokaji Borászati Együttes

Mád, 2010

 

Építész: Bodonyi Csaba DLA, Széchenyi- és Ybl-díjas építész

Munkatársak: Hidasnémeti János, Kocsis Szilárd, Marjas Péter, Zielem Rita

 

A mádi Royal Tokaji Borászat korszerű reduktív technológiára épülő új épületegyüttese Mád központi területén, meglévő telephelyen épült fel. Az új beépítés határozott törekvése, hogy kontextusba és harmóniába kerüljön a meglévő, sűrű, szalagtelkes jellegű településszövettel, s a kialakult léptékvilággal. A technológiai szempontból kedvezőbb tömbösített elrendezés helyett a kisebb tömegekre bontott pavilonos elrendezés illeszkedési szándékból eredő tudatos választás volt, mely az ütemezhetőség s a kivitelezés térbeli organizációja miatt is előnyösnek bizonyult. Egyrészt biztosította az építés közbeni folyamatos üzemelést, másfelől megoldhatóvá vált a meglévő technológiai elemek folyamatos, dominószerű kiváltása és helycseréje.

A beépítés eredménye négy különálló épület (technológiai egység) lett: présház és tartályos érlelő, hordós érlelő, palackozó és tároló, aszú-bogyózó.

Az egyes épületek egymásra merőleges tengelyre szerveződött, s a hagyományos pinceházakból levezethető építészeti „archetípusok”, illetve annak sorolásai. Szerkezetük monolit (látszó) vasbeton donga héjfedéssel. Az épületek egységesen a helyi riolittufa bányákból származó fűrészelt kőlapokkal burkoltak, mészhomok tégla osztósávokkal átszellőztetve.

A tető kétféleképpen valósult meg: klimatizált légtér esetén (palackozó, hordós érlelő) közel 1 m vastag zöldtető készült, míg azoknál a tereknél, ahol csak a tartályok klimatizáltak (tartályos érlelő), ott átszellőztetett kéthéjú magastető létesült. A fűtési és hűtési energiatakarékosság érdekében a térelhatároló falak és födémek erőteljesen, csaknem a passzív ház mértékéig hőszigeteltek.

Fotó: Zsitva Tibor