SAUFLON INNOVÁCIÓS KÖZPONT

Gyál, 2013

 

A Sauflon Innovációs Központ Gyálon, a ProLogis Ipari Park 4-es számú épületének bővítményeként az 5-ös számú épületben található, a Sauflon Kft. kontaktlencsegyártó üzeme mellett. A gyárcsarnokban a központ a „doboz a dobozban” elv szerint épült fel, a meglévő vasbeton vázszerkezettől független, szerelt acél tartószerkezettel.

Az átépítéssel érintett homlokzatszakaszt nagyméretű függönyfallal nyitottuk meg. A szélfogón közvetlenül a passzázs 6 méter széles és közel 10 méter belmagasságú, nagyvonalú terébe lépünk, ahol rögtön feltárul a légtérbe beálló óriási fahasáb (az előadóterem) és a passzázs két oldalát összekötő üveghidak látványa. A passzázs hátsó falán elhelyezett nagyméretű homályosított tükörfelület optikailag megduplázza a passzázs impozáns terét.

A lépcsőn az emeleti közlekedő oldalra nyitott terébe érünk, ahonnan a három üveghídon keresztül átkelhetünk a túloldalon található termekbe: a kontaktlencse-próbáló helyiségbe, illetve a 15 fős tárgyalóba. A másik két híd az előadóterembe vezet. A markáns faburkolattal ellátott óriási hasáb kiemelkedik a belső térben uralkodó tiszta, fehér felületek közül, jelezve, hogy ez a Sauflon Akadémia lelke. A fahasáb két barlangszerű bejárata mellett technikai helyiségek és egy tolmácsfülke kapott helyet. A passzázs tetején négy olyan nagyméretű „világító” felületet alakítottunk ki, amelyek a beépített fényterelő lamellák révén beengedik a természetes fényt. Naplemente után mesterséges megvilágítással biztosítjuk a passzázs megfelelő fényviszonyait.

 

Generál tervező: Földes és Társai Építésziroda Kft.

Felelős építész tervező: Földes László Ybl-díjas építész

Építész tervezők: Csűri Johanna, Holics Tamás

Üvegszobrász: Bojti András