SkyCourt, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér

Budapest, 2011

 

Építész: Tima Zoltán Ybl-díjas építész

Építész tervezők: Németh Tamás, Molnár Tibor

Építész munkatársak: Ráti Orsolya, Szabó Dávid, Fischer Bence, Tölgyesi Kaplony, Lamos Péter, Stein Zoltán

 

Az épület szerkesztésmódja szakít a korábbi moduláris rendszerrel, vagyis a két modul teljes összeépítésére törekszik. Az összképet a továbbiakban ez a központi elem szervezi.

Az új csarnoképület – SkyCourt – nemcsak külső megjelenésében, de belső terében is meghatározó. A SkyCourt a két korábban épült terminált egyetlen szerves egységgé kapcsolja össze. A közel 70 m fesztávolságú tetőszerkezet formája tükrözi az új terminál belső funkcionális elrendezését és működését. A földi oldalon ívesen leforduló, 2/3 részt tömör tetőfelület, méretei ellenére is, erősíti a két meglévő utascsarnok funkcionális jelentőségét, a megmaradó főbejáratok helyét.

A SkyCourt külső és belső megjelenésében is az újonnan létrejövő épületegyüttes emblémája kíván lenni, nemzetközi rangot biztosítva a repülőtér számára. Az épületrész legfontosabb eleme a kétszintes utasforgalmi tér, amelyen minden induló utas áthalad. Az indulási szinten, jelentős felületen kereskedelmi területeket, valamint pihenő- és várakozóhelyeket alakítottunk ki. A galéria szinten éttermek és légitársasági várók helyezkednek el.

Az épületrész földszintjére (érkezési szint) került a teljesen új koncepcionális és üzemeltetési alapokra helyezett csomagkezelő központ. Az alagsori szinten személyzeti öltözők, raktárak és gépészeti terek kaptak helyet.

 

Fotó: Bujnovszky Tamás