Szent Család római katolikus templom

Debrecen, 1998

 

Felelős tervező: dr. Kőszeghy Attila PhD

Közreműködő tervező: Kőszeghy Éva

Építész-statikus tervező: Dezső Zsigmond

 

Az épületnek és környezetének kialakítása részben megvalósult, részben megvalósításra vár. A belső tér megformálása gyakorlatilag teljes körűen megtörtént.

Számos egyedi részletkialakítás a beruházó támogatását, a kivitelezők leleményességét és a tervező jelenlétét igényelte.

Funkciói tekintetében a közel 500 főre méretezett létesítmény a templomtérhez kapcsolható oktatótereivel, széles karzatával, akadálymentes és további, süllyesztve elhelyezett illemhelyeivel, padlófűtésével, energiatakarékos világításával és templomterével, melyet az utózengést figyelembe véve alakítottunk ki, ma is modernnek mondható. Azonban a polikarbonátos felülvilágítás ‒ az üvegezett helyett ‒ nem tekinthető végleges megoldásnak. A nyílászárók kivitelezése igényesen történt, de a tervezett főhomlokzati kapuk és közbenső hullámzó fafelületek még megvalósításra várnak.

A szerkezeti kialakítás ragasztott íves fatartóival, az oldalnyomásukat ellensúlyozó kihorgonyzásokkal és „kígyós” kitámasztásokkal, a karzat kialakítása alul bordás vasbeton lemezével az ismert építési megoldások érdekes kombinációja.

Fotó: Oláh Tibor, Kőszeghy Csanád Ábel