Szent Donát Borház

Csopak, 2003

 

Tervező: Szűcs Endre, Sallós Csaba – MÉRMŰ Építész Stúdió

 

Balaton-felvidéki tevékenységem szintézisének tartom a csopaki Szita-hegy Szent Donát Borászatát. Kis vázlataimon szeretném bemutatni azt az örömteli játékot, hogyan alakult ki három ütemben egy földi pincéből a nagyméretű borászat-borozó-étterem-panzió együttes.

Mikor, mennyi földet tudott hozzávásárolni az építtető, úgy engedtek egyre nagyobb házat építeni a hatóságok. A végeredmény egy jellegzetes Balaton-felvidéki emeletes présház és egy tornácos lakóház szokatlanul inspiratív összeölelkezése lett.

A régi, bontott téglákból falazott, oszlopsorral kéthajóssá osztott, hevederívek közti kupolaboltozatos pince Heimann Ferenc „boltozat-varázsló” mesterműve.

A földszinti nagy tér és a tornác formaképzésében és anyaghasználatában markánsan hagyományőrző, miközben apróbb gesztusokkal érzékelteti időbeliségét. A technológiai pince, a bortároló tér és a konyhaüzem későbbi bővítményként a föld alá került. A nyári kiszolgáló tér (nem a MÉRMŰ tervei szerint), mely modernebb hangvételű, szerencsére elkülönül az eredeti épülettől.

 

A fotókat a MÉRMŰ Építész Stúdió engedélyével közöljük.