Szent Mihály Római Katolikus Templom

Kékesd, 2009

Tervezte: Dévényi Sándor DLA, Kossuth- és Ybl-díjas építész
Építész munkatársak: Rofrits Nándor, Kászonyi Gyula, Borbás Péter, B. Szabó Gábor

A falu közepén van egy domb. Az aljában a kocsma, oldalában a régi iskola, tetején harangtorony. Valamikor lehetett itt templom is. Aztán helyébe pártházat építetettek. Most újra templom áll a dombon.
A templom két téglafala imádkozó kezeket formál, nyugat felé résnyire megnyitva, itt, az oltár mögötti színesüveg felület felett lebeg a tető, s a tetőt tartó íves ragasztott rétegelt fa taréjszelemen. A keleti, bejárati homlokzat hármas tagolású. Torony nincs, de a bejáratot keretező pengefalak íve az ég felé tör. Az északi és déli falakat változó ritmusú és méretű ablakok tagolják.
A templom tömege az oltár, a szentély felé ívvel emelkedő, úgy, mint a belső tér is. Az oltár jelentőségét kiemeli a fatartó íve, s a vele harmonizáló vasbeton karzat bordázata. A falak közé, az oltár fölé nagy keresztet feszítettünk, amely a szentségtartóból emelkedik ki. A korpusz, Mária és Szent János szobra 18. századi délnémet festett famunka, értékes ajándék.
A templom alagsorában közösségi helyiség van, konyhával és vizesblokkal. Az építkezést a falu népe és még sokan mások segítették adományaikkal, munkájukkal.

Fotó: Kalmár Lajos