Villa ED

Budapest, 2008

Építész: Helyes Gábor
Építész munkatárs: Stringovics Balázs
Belsőépítészet: Snopper Zsuzsanna
Samott reliefek: Göntér Ildikó

Ez az egylakásos, háromszintes villaépület a budai hegyek egyik erdős jellegű, északkeleti lejtőjén áll. Elhelyezkedése egyszerre kínál szélvédett, napsütötte teraszos kertkapcsolatot és a messzi panoráma felé kinyíló emeleti teraszokat. Igényes anyaghasználat (terméskő, rézfedés, fa mellvédek, nyílászárók) és egyedi tervezésű bútorozás jellemzi.
A villa úgy él fa társai között, mintha maga is egzotikus fa lenne, hasonlóan egy közeli mamutfenyőhöz. Vertikális tömbjeivel a lejtőbe kapaszkodik, horizontális síkjai között pedig lélegző tér- és fénykapcsolatban áll szűkebb és tágabb környezetével.
A Villa ED egyik korai megvalósult példája a negyedik dimenziós térépítészeti törekvéseimnek, melyek során a ház lényegét jelentő tereket felszabadítom az azokat határoló anyagi formák korlátai alól: felettük álló, független szellemi realitásként alkotom meg őket, melyek így önmaguk lesznek a formák okai. Az így életre hívott térrendszer valóban szabad teret kínál a ház negyedik dimenziója, vagyis a benne élő emberek egyéni szellemi fejlődése, tudatosodása számára.

Fotó: Hajdú József