Vörösmarty tér 1.

Budapest, 2009

 

Építész tervező: Fazakas György

Építész konzulens: Jean Paul Viguier

 

2010-ben a FIABCI Világszervezetének 27 tagból álló nemzetközi zsűrije „az ingatlanfejlesztés Oscar-díjaként” számon tartott „Prix d’Excellence Award” Speciális Projekt kategória I. díját a Vörösmarty tér 1. szám alatti új multifunkcionális épületnek ítélte. A nemzetközi szakemberek a díjátadás alkalmával elmondták, hogy a Vörösmarty téri épület kitűnő európai példa a városközpontok revitalizációjára.

Az épület jól megtervezett arányaival, finoman szerkesztett íves formáival jól illeszkedik a tér különböző stílusú épületeihez, nem archaizál, nem utánozza a műemléki környezetet, hanem a mai kor építészeti eszközeivel teremt új értéket, válik emblematikus műalkotássá.

Különleges értékei közé tartozik egyedi térstruktúrája, mely ötvözi a hagyományos budapesti „keretes” beépítés és a Vörösmarty tér felé felnyitott „U” alakú beépítés előnyeit.

A többrétegű transzparens üveg, acél, alumínium homlokzati rendszer az egyes funkciókhoz igazodóan változatos, mégis egységes. A külső üvegpikkely burkolatot hordozó íves acélcsövekből szerkesztett karcsú homlokzati rácsszerkezet precíz számítógépes modellezés eredménye.

Az épületben lakások, irodák, üzletek, vendéglátó-helyiség és föld alatti parkolók egyaránt találhatók.

 

Fotó: Bujnovszky Tamás