Zeneakadémia

Budapest, 2013

Generáltervező: MNDP Építőművészeti Kft.
Építészet: Magyari Éva Ybl-díjas építész, Pazár Béla Ybl-díjas építész – MNDP Kft., Potzner Ferenc – Közti Zrt.
Művészettörténész szakértő: Dávid Ferenc

A 2003-ban elhatározott teljes felújítás célja az volt, hogy a Zeneakadémia épületének eredeti állapotában megújuló régi értékei a mai kor igényei szerint a lehető legjobban szolgálják a világhírű magyar zenei kultúrát, ezen belül a legmagasabb szintű oktatást és hangversenyéletet. Ezért az épület meglévő térrendszerében e két fő funkció működését közvetlenül kiszolgáló tereket kellett elhelyezni, megőrizve ezzel a páratlanul gazdagon díszített hangversenyterem és előcsarnok méltán kedvelt és megszokott atmoszféráját.
A koncertéletet és az oktatást kiszolgáló számos nélkülözhetetlen tevékenység egy, a közelben lévő másik épületben kapott helyet. Ahhoz, hogy a Liszt Ferenc téri épület közönség által kevésbé ismert, de nem kevésbé értékes oktatási terei jól működhessenek, a körülölelő háttértereket, mint a pinceszintet, a tetőteret, a szomszéd ház tűzfala mellett lévő világító udvarokat és az épületnek a földszintig időközben már beépített két udvarát át kellett építeni.
A munkák jelentős részét a „színfalak mögött” kellett elvégezni, sok esetben a „színfalak” elbontásával és visszaépítésével, ami különleges kihívást jelentett a tervezők és építők számára. A felújítás során ugyanis az alapok megerősítésétől a legkülönbözőbb műszaki és akusztikai megoldásokon át az aranyozások és a százéves bársony függönyök restaurálásáig szinte minden problémára egyszerre korhű és modern megoldást kellett találni.

Fotó: Hajdú József